Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Privatiseer SLM

Privatiseer SLM

De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij is recentelijk vaker genoemd in het nieuws. Hotel Residence Inn is gesloten om de verliezen van het bedrijf te verminderen. Er wordt ook gedacht meerdere units van de maatschappij af te stoten om zich beter te kunnen concentreren op de ‘core business’ van de maatschappij.

De maatschappij had zelf ook een persbericht uitgestuurd waarin verschillende punten waren verwerkt. 1. een klein bedrijf met gering aantal vliegtuigen; 2. negatieve balans; 3. Met de aandeelhouder overleggen voor ‘kwijtschelding’ van de schuld; 4. zonder subsidie van de overheid (lees volk) geen winstgevendheid. Allemaal hun woorden. Er wordt zelf aangegeven dat SLM een [te] kleine organisatie is voor de grote big business wereld. Het volk moet nu ook nog hiervoor gaan opdraaien alsof wij, het volk, niet genoeg schulden hebben. Ik vraag me altijd af wat de drang is om iets 100% te bezitten. Nagenoeg geen enkele overheid ook buiten Suriname, hebben, bewijzen goede zaken te kunnen doen als ondernemers (entrepreneurs). Het is ook helemaal niet de rol van een overheid omdat je hierdoor oneerlijke concurrentie in de hand werkt (Telesur vs Digicel; Melkcentrale vs Michi) waarbij de ene makkelijk lage tarieven kan hanteren omdat de grond waarop het opereert niet voor betaald wordt, leningen zijn 0% en sterker nog, ze kunnen makkelijk continu in de rode cijfers opereren (en vragen naar subsidie zoals ze zelf aangeven in het persbericht) en het ander bedrijf moet maar zien te concurreren. De overheid moet juist een eerlijke ‘level playing field’ creëren. Uiteraard mag een overheid wel aandelen bezitten in een bedrijf, maar 100% is gewoon niet meer van deze tijd. Zelf KLM (Koninklijke Luchtvaart Maatschappij) is gaan samenwerken met Air France voor betere rendement. En denk je dat nederland of Frankrijk 100% aandeelhouder is? Guess again. Lees maar rustig hier: https://en.wikipedia.org/wiki/Air_France%E2%80%93KLM . Ze zijn natuurlijk slim en als organisatie kopen ze ook wel aandelen in andere vliegtuigmaatschappijen. Ook wel te lezen in hetzelfde artikel onder Minority interests. Denk je dat Royal Dutch Shell 100% van Nederland of Engeland is? Wrong again… Het zijn allemaal zelf beursgenoteerde bedrijven! While you are at it, lees ook over Lufthansa, grootste airline van Europa. .

Vanaf 15 november zal American Airlines 4x per week vliegen op Guyana. Wat betekent dit voor het land? In een persbericht werd aangegeven dat het met een Airbus zal vliegen met 128 seats. Gezien American Airlines zich volgens overeenkomst heeft gecommitteerd 4x per week te vliegen, zal de maatschappij het land ook moeten promoten binnen Amerika om de seats te kunnen vullen. Voor de Amerikaan wordt het ook makkelijker vliegen doordat zij nu met dezelfde vertrouwde airline vanuit elke stad in Amerika, kunnen doorvliegen naar Guyana.

Kunnen wij voor de mid-atlantische route ook een ander bedrijf interesseren te vliegen op Suriname? De overheid dient een facilitator te zijn in plaats van entrepreneur. Op dit moment verliest het als entrepreneur veel geld dat anders besteed kon worden. Laten we aub kijken naar de buttom line. Wat levert het land (staat), het volk en tevens de maatschappij meer op? Of gaan we het geld dat we niet eens hebben maar blijven steken in een bedrijf dat verlies blijft leiden. Als inwoner wil ik graag een garantie op frequent luchtverkeer van en naar Suriname, goede kwaliteit zowel service als vliegtuig en concurrerende tarieven. Welke naam op het vliegtuig staat maakt mij niet zoveel uit zolang de toeristenstroom goed is, want dat brengt veel meer geld naar binnen, zet veel meer mensen aan het werk en creëert meer bedrijvigheid. Indien het land (c.q. regering) ook wat eraan verdient omdat ze aandelen hebben in die airline, is dat een hele mooie plus.

{__ 'Comments'} {$post->commentsNumber}

{if $post->hasComments}
  {loopComments as $comment} {if !$comment->isNormal}
 1. htmlClass} {!$comment->htmlId('li-')}> {capture $editLinkLabel}({__ 'Edit'}){/capture}

  {__ 'Pingback:'} {!$comment->author->link} {!$comment->editLink($editLinkLabel)}

  {else}
 2. htmlClass} {!$comment->htmlId('li-')}>
  htmlId} class="comment-article">
  {!$comment->author->avatar(58)}
  {if !$comment->isApproved}

  {__ 'Your comment is awaiting moderation.'}

  {else} {!$comment->text} {/if}
  {capture $replyLinkLabel}{!__ 'Reply'}{/capture} {!$comment->replyLink($replyLinkLabel)} {capture $editLinkLabel}{!__ 'Edit'}{/capture} {!$comment->editLink($editLinkLabel)}
  {* there is no
 3. tag, it is handled by comment walker class *} {/if} {/loopComments}
{if $post->willCommentsPaginate} {/if} {if $post->hasCommentsClosed}

{__ 'Comments are closed.'}

{/if} {/if} {commentForm}